Autorització per fer foc en època de risc
Què és?
Entre el 15 de març i el 15 d'octubre de cada any, queda totalment prohibit en els terrenys forestals (poblats o no per espècies arbòries) i en la franja de 500 metres que els envolta:
- Encendre foc per a qualsevol tipus d'activitat, sigui quina en sigui la finalitat. Especialment no es poden cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d'esbarjo. Queda exclosa de la prohibició, dintre de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires. Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.
- Llençar objectes encesos.
- Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.
- Llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.
- La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
- Les restes d'hortes i de jardins cal gestionar-les a través de la Deixalleria municipal.
Amb tot, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya pot autoritzar, de manera extraordinària, realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d'incendi forestal.
Fora del període de risc esmentat cal presentar una comunicació de crema.
Qui ho pot demanar?
Totes aquelles persones que vulguin fer cremes en un terreny forestal o dins la franja de 500 metres que l'envolta, dins el període de prohibició de fer foc.
Com es fa?
En primer lloc, cal accedir a la tramitació en línia per obtenir i omplir el model d'autorització que correspongui.
Posteriorment, cal lliurar el model d'autorització degudament omplert a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Palafrugell (des d'on es registrarà i s'adreçarà a l'Oficina Comarcal del Baix Empordà del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya).
És obligatori que s'indiqui un telèfon mòbil. No s'autoritzaran sol·licituds amb números fixes o números de mòbils inexistents. Disposar d'un mòbil és bàsic a l'hora de realitzar l'activitat amb risc, per tal de poder trucar al 112, si s'escau, o bé rebre missatges d'alerta per l'activació del Pla Alfa.
Quan es fa?
Del 15 de març al 15 d'octubre de cada any.
Quin cost té?
El tràmit és gratuït.
Temps de tramitació
No es podrà realitzar la crema fins que no s'hagi obtingut la corresponent autorització per part del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Representació
Si s'actua per mitjà d'un representant caldrà acreditar la representació per alguna de les formes següents:
- Inscripció de la representació al Registre d'apoderaments.
- Presentació per via electrònica del model de representació o bé d'una escriptura de poders amb signatura electrònica per part del representat.
- Presentació per via presencial (a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament o per qualsevol dels mitjans admesos a l'article 16.4 de la Llei 39/2015) del model de representació o bé d'una escriptura de poders amb signatura manuscrita per part del representat.
La representació pot referir-se a un tràmit en concret o a tots els tràmits que es fan davant l'Ajuntament.
Normativa associada
- Ordre MAB/62/2003, de 13 de febrer, per la qual es despleguen les mesures preventives que estableix el Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals
- Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals
- Llei 6/1988 , de 30 de març, forestal de Catalunya
Observacions
Condicions generals per encendre foc:
- Si el/la propietari/ària del terreny revoca el permís per encendre foc, l'autorització queda anul·lada.
- La persona sol·licitant es responsabilitza de qualsevol falta o dany que es produeixi mentre fa el foc.
- La persona sol·licitant no s'ha d'apartar del foc mentre duri i s'ha d'assegurar que ha quedat apagat del tot quan se'n vagi (és a dir, s'ha d'assegurar que el foc no es revifarà sota cap circumstància).
- Els agents rurals poden imposar condicions de seguretat complementàries.
- Cal recordar la necessitat de fer la crema amb coneixement del Pla Alfa vigent. El nivell de Pla Alfa és un indicador del perill d'incendi forestal que s'actualitza diàriament, al voltant de les 09.00 h del matí, i només extraordinàriament en qualsevol altre moment del dia. El nivell de risc del Pla Alfa està relacionat amb el mapa de predicció del perill d'incendi forestal elaborat també pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Mesures preventives obligatòries:
- Hi ha d'haver sempre una persona responsable d'atendre el foc, la qual ha de mantenir una vigilància constant.
- Si el foc creix amb flames de més de tres metres per un excés de combustible, cal apagar-lo immediatament.
- A més de no encendre el foc amb vent superior a 10 km/h, caldrà apagar-lo immediatament si comença a bufar un cop encès.
- A les finques properes a les autopistes, carreteres o vies fèrries, la crema s'ha de suspendre si el fum perjudica la seguretat viària.
- Cal apagar el foc fins a estar ben segur que ni fumeja ni hi queda gens de brasa. No s'abandonarà el lloc fins després d'apagar completament el foc.
Els agents rurals i altres agents de l'autoritat podran establir in situ mesures complementàries per tal de millorar la seguretat, així com aturar les actuacions que s'estiguin duent a terme quan les condicions meteorològiques així ho aconsellin.
La informació que us donem té únicament caràcter orientatiu. Així doncs, no modifica ni substitueix les disposicions normatives que regulen els diferents procediments administratius, per tant, no pot originar drets o obligacions que no estiguin previstos per la legislació.
Com es fa la tramitació en línia?
1 Accediu a la tramitació en línia
2 Escolliu l'opció de sol·licitar l'autorització
3 Seleccioneu i ompliu el model d'autorització que correspongui